Adviezen

Als officieel adviesorgaan van het college van B&W van de gemeente Rhenen, zeggen wij niet alleen wat er beter kan, maar we schrijven ook echte adviezen. Op deze pagina staat een overzicht van adviezen die zijn afgerond en waar we op dit moment nog mee bezig zijn.

Corona brandbrief

Toen de corona crisis uitbrak zijn wij direct (online) bij elkaar gekomen om in kaart te brengen welke effecten deze crisis direct en indirect hebben op jongeren in de gemeente. Denk aan eenzaamheid, studievertraging, tekort aan stages, onzekerheid, instabiele thuis situatie, tekort aan inkomsten en psychische klachten Deze opsomming met concrete voorstellen om deze problemen tegen te gaan hebben we ingediend bij de gemeenteraad. Begin April is dit advies geschreven en midden September is deze behandeld in de gemeenteraad waar wij als gast mochten inspreken.

Nachtbus Veenendaal-Wageningen-Rhenen

Veel Rhenense jongeren hebben hun sociale leven in Veenendaal. School, sport, werk en natuurlijk ook feestjes. In de nacht kunnen de fietsroutes van Veenendaal naar Rhenen als gevaarlijk worden ervaren door jongeren en hun ouders. Ook kan het zijn dat bestuurders gedronken hebben en een alternatief moeten zoeken. Ook is na de regio (Veenendaal, Rhenen en Wageningen) na 1:00 niet meer bereikbaar met het openbaar vervoer. Dit zijn dan ook de redenen dat wij de gemeente hebben geadviseerd te kijken naar het inzetten van nachtbussen. Iedere vrijdag en zaterdag nacht rijden er dan nu ook 2 nachtbussen die toepasselijk de naam N-8 hebben (N-acht-bus).

Jongerenlintjes Rhenen

Ieder jaar met koningsdag worden de lintjes uitgedeeld aan mensen die zich jaren inzetten als vrijwilliger of een bijzondere prestatie hebben geleverd. Jongeren vallen hierbij vaak buiten de boot. Ze hebben nog niet zoveel jaren vrijwilligerswerk gedaan of hebben nog niet zulke grote prestaties bereikt. Maar jongeren doen naast hun drukke leven op school of op hun opleiding ook dingen die deze waardering verdienen. Denk aan mantelzorg, vrijwilligerswerk, of andere activiteiten waar ze echt een voorbeeld voor anderen kunnen zijn. In Rhenen hebben we veel van dit soort jongeren. Echte doorzetters die weten van aanpakken en zich inzetten voor een beter, leuker of mooier Rhenen. Daarom hebben wij aan de burgemeester dit advies geschreven. Waardeer bijzondere inzet met een Rhenens jongerenlintje.

Jongerenlintjes UPDATE: 20 augustus 2019 gaan wij in gesprek met Hans van der Pas, de burgemeester, om dit plan in werking te stellen.

Jongerenlintjes Update: Op 18 december 2019 hebben wij de bevestiging gekregen van Hans van der Pas, de burgemeester, om dit plan in de reglementen van de gemeente op te nemen en het startschot te geven voor het openstellen van de nominaties.

Rhenen-city app

Een centrale app voor toeristen, bezoekers en inwoners van Rhenen. In deze app zit bijvoorbeeld de cultuur agenda, fiets- en wandelroutes, verhalen van de geschiedenis van Rhenen, handige mededelingen, een overzicht van winkels en restaurants en de hoogtepunten in de gemeente. Handig voor iedereen!

Drinkwater-paaltjes in het centrum

Het beste water van Nederland komt in Rhenen uit de grond. Ook is water goed voor iedereen. Daarom hebben wij de gemeente geadviseerd drinkwater paaltjes te plaatsen in het vernieuwde centrum van Rhenen. Dit hebben wij samen gedaan met de hulp van de lionsclub de Grebbeleeuw. De eerste is geplaatst en staat vlak bij Martino’s in het centrum.

UPDATE: Inmiddels zijn beide paaltjes geplaatst. Een drinkwaterpaal staat voor Martino’s en de tweede staat bij het sportprakje bij de Rijn.

Recreëren langs de Rijn

Rhenen ligt op een super mooie locatie. Tussen berg en water. Het water werkt dan ook als het lekker weer is zeer verkoelend en trekt veel mensen om te genieten van de natuur en de vrijheid. Het probleem is dat er weinig plekken zijn langs de Rijn waar je echt even kan picknicken, kan chillen met je vrienden of kan zwemmen. Dit kan beter! Voor zowel het toerisme als de eigen inwoners moet de gemeente gaan kijken naar wat er beter kan aan de oever van de Rijn om zo echt te kunnen genieten van wat Rhenen te bieden heeft. Denk aan een plek voor een picknick, een wandeling maar ook voor sport, theater of zelfs een heus stadsstrand.

Studieplekken in Rhenen

Thuis studeren is niet voor iedereen de beste plek om zich goed te kunnen concentreren. Wat zijn in Rhenen, Elst en Achterberg nou de beste plekken om te studeren? Dat gaan we uitzoeken! We gaan zo veel mogelijk plekken af om te kijken welke plekken het meest geschikt zijn om te studeren. We zullen onze conclusies en top 10 op de site plaatsen. Verder zullen we een aanbeveling schrijven naar de gemeente over dit punt en zullen we met ondernemers gaan praten om te kijken of studentenkorting kan worden ingevoerd bij plekken in onze top 10.

Schuldhulpverlening voor jongeren

In oktober zijn we door schulphulpmaatje Rhenen in gesprek gegaan. Zij vertelde ons dat ze het lastig vinden jongeren te bereiken en nog nooit (!) een jongere hadden geholpen in de jaren dat ze bestaan. Wij vinden dit zorgwekkend en daarom hebben wij een advies geschreven. Jongeren hebben namelijk wel degelijk te kampen met schulden, zoals overheidsrapporten en adviezen laten zien. Ook in onze omgeving zien wij armoede onder jongeren. Wij roepen dan ook het college op om een onderzoek in te stellen om te kijken wat het kan doen meer jongeren uit de schulden te krijgen.

Houd bus (x)80 aan het lijntje!

Vanaf 15 dec 2019 is de dienstregeling aangepast. Deze dienstregeling heeft veel wijzigingen met zich mee gebracht die gezorgd hebben voor een slechter bereikbaar Rhenen met het OV.